Grill Steak… czyli z czym to się je

OSTRZEGAM ARTYKUŁ NIE JEST PRZEZNACZONY DLA WEGETARIAN I WEGAN !!!

Niby ciepło, niby zimno a na poprawę humoru najlepiej zrobi smaczny stek z soczystej wołowiny .Lecz nie każdy z nas wie jaka część z smacznej „krówki”  nadaje na stek, jak należy go wysmażyć by był IDEALNY i jakie są stopnie wysmażenia dodatkowo, jak wzbogacić nasz stek o smak choćby nawet Bourbon`u jeśli pieczemy go na grillu .z10603506Q,Wolowina

Pierwsza część to rodzaj wołowiny tu możemy wymieniać rasy Bydła od Piemontese kończąc na Highland czy Charolaise , bydło z przeznaczeniem na ubój mięsny dzielimy ze względu na wiek i przeznaczenie kulinarne , wiek to sprawa myślę jasna o tyle przeznaczenie już mniej . Wołowina kulinarna to wszystkie części tuszy od ras mięsnych, krzyżówek ras mięsnych z rasami mlecznymi a także szlachetne części tuszy ras mlecznych . Wołowina do przetwarzania przemysłowego i gospodarczego czyli „rąbanka” – wołowina z kością od ras mlecznych bydła i najmniej wartościowe części od bydła ras mięsnych .

Borykasz się z wyborem wołowiny pamiętaj to bardzo ważne :

Wołowina dzielona ze względu na przeznaczenie kulinarne, tu podam tylko te która najlepiej nadaje się na Grilla czy stek  łopatka ,rostbef ,polędwica ,zrazowa ,krzyżowa . Jednak że na stek najczęściej używane jest mięso to :

zrazowa

Największy stopień przetłuszczenia ma Rostbef i Łopatka, średni Zrazowa potem Krzyżowa i najchudsza ale także najdroższa Polędwica . Jeżeli wasze obrzydzenie na widok krwi powoli wam przechodzi, to proponuje przejść powoli do tego jak to zrobić by mięso było do jedzenia . Mięso jak wszyscy wiemy można smażyć , piec gotować , dusić , grillować my zostaniemy przy smażeniu i grillowaniu  .

Smażenie naszego steka odbywać się może na lub bez tłuszczu , „szkoły” oczywiście smażenie bez tłuszczu oznacza tylko tyle iż nasz kawał wołowiny nie utopi się w oleju, oliwie lub maśle .Ponieważ każdy rodzaj mięsa wymaga innego rodzaju smażenia i innego przygotowania, rostbef i łopatka zawierają znaczne przetłuszczenia ,wiec smażenie ich na tłuszczu mija się z celem , cały smak mięsa utonie w oleju .

Perfekcyjny Steak ( wariacja jedna z wielu )

Grillowany stek wersja najczęściej pojawiająca się, w naszych ogródkach działkowych czy tarasach domów , gazowe grille odpadają tu liczą się tylko naturalne składniki węgiel drzewny . Możemy także wykorzystać wióry dla dodania smaku często spotykane są wióry z beczek po Burbonie tu mistrzami są Jim Beam i Jack Daniels. Obie  destylarnie także pozbywają się swoich beczek w sposób właściwy, sprzedając go na ścinki do grilla ,tańszą wersja są ścinki firmy Weber najbardziej znanych grilli w których najlepiej jest używać tzw. Smokey Chips do pieczenia i jednoczesnego wędzenia mięsa .

weber

Jeśli mamy wybrany rodzaj mięsa , to czas go zamarynować lub chociaż doprawić wg. mnie najlepszą przyprawa jest tylko sól na początku smażenia i może pieprz na końcu . Lecz producenci marynat mogą się z tym nie zgodzić, na rynku jest ich mnóstwo jeśli nie wiele  . Kiedy wasze mięso jest już za marynowane, a grill lub patelnia zaczyna powoli się rozgrzewać , czas pomyśleć na elektrolitami które należy przyjmować w takcie wysiłku jakim jest grillowanie lub smażenie, jest to spora utrata płynów większość panów przyjmuje maksymalnie 5% trunki z puszki względnie butelki.

Jednak są piwa idealnie tworzone by w upalny dzień, idealnie sprawić byśmy zbyt szybko nie pozbywali się wody z organizmu , wymienię trzy wg. mnie faworytów, będzie to  Corona ( obowiązkowo z LIMONKĄ nie jakąś tam cytryną ) , Heineken i Guinness ( kupowany w Polsce to najlepiej z puszki ) .

Guinness widget 0,44

Dla tych którzy wolą coś mocniejszego proponuję  Bourbon whisky w tym wypadku wybór pada na Maker’s mark więc klasyczny bourbon party Republikańskiej, jeśli oczywiście nie lubimy wyrazistego smaku można wypić słodkawy i delikatny Jim Beam red Stag .

jim-beam-red-stag

Nie sposób zapomnieć o Winie które nie dość że najlepsze do mięsa wołowego, to jeszcze pomoże nam w trawieniu steka, ze wszystkich win jakie piłem mogę polecić jedno Hiszpańskie Penamonte Cosecha wino z regionu Toro, wino idealne, kolor prawie że fioletowy , miłe z trwałym finiszem i dobrze wyczuwalnymi taninami .Drugie jakie mogę polecić to Viu Manent  z nowego świata a dokładnie Chile, wino pełne truskawek, śliwek, słodkich ziół, daktyli, mlecznej czekolady. Doskonale komponuje się z wyrazistymi potrawami mięsnymi oraz z daniami kuchni włoskiej. Oba wina dostępne są na stronie sklepu Winiarskiego FESTUS w którym nie raz robiłem zakupy i który zawsze polecam ( tam kupuje Madere ) .

Na koniec tych wszystkich wywodów na temat Mięsa jego przygotowania i tego co najlepiej jest wypić, warto dodać iż elementem którego nie może nigdzie zabraknąć na żadnym grillu, są znajomi bez nich delektowanie się soczystym kawałkiem wołowiny i popijanie piwka , winka czy innego napoju będzie niczym . Poniżej film który prezentuje jak przygotować idealnego Steka wraz ze stopniami wysmażenia .

Stopnie wysmażenia to proste :

degrees - Kopia

Więcej o wołowinie także na Odkryj Mięso

Dziękuję za uwagę życzę smacznego i Pozdrawiam BowTie

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s