Wyspa Islay i po za nią

DSC_9344

Jestem z małego miasta i od jakiegoś czasu w tym, że małym mieście, coraz częściej można spotkać ludzi ceniących i lubiących dobrą whisky jak każde miasto posiada także lokale gastronomiczne, restauracje, bary, puby itp. itd. . Od jakiegoś czasu można spróbować rzadko spotykanych odmian single malt whisky oczywiście nie żeby jakieś topowe 40 letnie butelki, ale nie są to zwykłe blend’y z najniższej półki. Chciałbym przybliżyć co nieco, jeśli chodzi o pochodzenie, smak i moje prywatne odczucia, jeśli chodzi o smak.

July12-JuraSuperstition-2

Na pierwszy ogień: Isle of Jura Superstition w dobrze wyposażonych sklepach lub Barach możemy znaleźć ją w wersjach 10,- 16,- i 21,-letnich oraz Superstition jak podaje sama destylarnia „Superstition-delikatnie torfowa whisky z destylarni Jura. Powstała jako mieszanka zarówno torfowych jak i nietorfowych destylatów starzonych w beczkach po bourbonie przez kilka do nawet 21 lat. Aromat tej bursztynowej whisky jest lekko torfowy i dymny z domieszką sherry” więc w gruncie rzeczy Jura Superstition to blend co nie znaczy, że zły w dodatku destylat jest starzony, lecz jest tzw. no age statement. Czyli butelkowany alkohol nie posiada bliżej określonego wieku jak w przypadku whisky 10,- 16,- 21,- letniej.

isle-of-jura-distillery1200x806

Jeśli chodzi o destylarnie Wyspa Jura, słynie z długich tradycji wyrobu whisky sięgających aż do roku 1502. Destylarnia Isle of Jura działa od 1810 roku (z przerwą w latach 1918-1960) wytwarzając charakterystyczną whisky zdecydowanie różniącą się od destylatów z sąsiedniej Islay. Sama wyspa zapisała się nie tylko w historii produkcji mocnych trunków, ale także literatury-krótko po II wojnie światowej przebywał tu George Orwell i stworzył swoją najbardziej znaną powieść „Rok 1984″. Smak wg. mnie słodka, czasem nawet wydaje się lekko oleista z miodowym z umiarkowanym finiszem.

Talisker-logo

Z Isle of Jura płyniemy na wyspę Skye do gorzelni Carbost gdzie powstaje (jeden z moich ulubionych) single maltów Talisker w tym wypadku mowa o 10,- letniej butelce. Talisker znana jest z wysokiej zawartości torfu i „słonawego” posmaku, wynikającego także ze stosunkowo dużej ilości fenolu w trunku. Z uwagi na nietypowy smak dla przeciętnego konsumenta whisky może być niesmaczna, choć dla koneserów stanowi rarytas zwłaszcza specjalne edycje, butelkowane po 25 latach leżakowania.

35434945

Występuje 10-letnia, butelkowana poza destylarnią, 12-letnia, dostępna tylko dla członków Friends of the Classic Malts , 18-letnia, w ograniczonej dystrybucji, 20-letnia, produkcja ograniczona do 9.000 butelek, 25-letnia, produkcja ograniczona do 25.000 butelek, 30-letnia, produkcja ograniczona do 2.958 butelek. Talisker jest m.in. jednym ze składników popularnej whisky mieszanej Johnnie Walker (stanowi dużą część zwłaszcza w piętnastoletniej Johnny Walker Green Label), a także likieru Drambuie. Jeśli zaś chodzi o smak wersji 10 letniej, ja wyczuwam lekki słonawy smak z nutą dymu, mocno rozgrzewający ostry finisz.

 

876-232talisker10yearoldbox
Na koniec zatrzymujemy się na wyspie Islay gdzie znajduje się najwięcej destylarni (jeśli chodzi o małe wyspy) Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin i Laphroaig, o której będziemy pisali. Destylarnia single malt whisky znajdująca się na południowym wybrzeżu szkockiej wyspy Islay, niedaleko miasta Port Ellen. Destylarnia Laphroaig (nazwa oznacza „piękna kotlina nad szeroką zatoką”) założona została w roku 1815 przez Alexa i Donalda Johnstonów. Potomkowie ich kierowali zakładem do 1887, kiedy to przekazali ją rodzinie Hunter.
Laphroaig_Distillery
Ci z kolei prowadzili destylarnie do roku 1954, kiedy to zmarł Ian Hunter (był bezdzietny), gorzelnię zaś przekazał jednej z menadżerów, Bessie Williamson. W latach 60. Laphroaig została sprzedana Long John International, a następnie stała się częścią Allied Domecq. W 2005 doszło do kolejnego przejęcia, zakład wziął pod swoje skrzydła Future Brands, jako jedna z marek, której pozbył się Pernod Ricard podczas przejmowania kontroli nad Allied Domecq.
laphroaig-10-jahre-0-7-l-single-islay-malt-whisky
Laphroaig to jedyna whisky posiadająca Royal Warrant wydaną przez Księcia Walii (15-letnia jest podobno jego ulubioną szkocką whisky), przyznaną osobiście podczas wizyty w destylarni w 1994. Laphroaig uważana jest za jedną z najbardziej aromatycznych szkockich whisky. Sam producent tak właśnie ja opisuje na opakowaniu. Posiada ostry torfowo-ziemisty smak, w którym da się wyczuć także morskie akcenty, słodkie nuty jęczmienne. Wystepują wersje Quarter Cask, Cask Strength, 10 letniej, 15 letniej, 25 letniej, 27 letniej, 30 letniej i 40 letniej. Ciekawostka może być fakt, iż w roku 1994 założony został Friends of Laphroaig Club, którego członkowie stają się posiadaczami dożywotniej dzierżawy stopy kwadratowej (0.093 m2) ziemi na wyspie Islay. Roczna dywidenda to mała porcja whisky Laphroaig, którą odebrać można podczas wizyty w gorzelni. Smak i zapach to wyjątkowe połączenie, która już przy samym otwarciu daje o sobie znać zapachem bardzo torfowy, ziemisty, dymny przypominający wizyte w szpitalu lekko fenolowy.
Wszystkie wyżej opisane Whisky można śmiało zamówić i spróbować w Barze Fuego w Głogowie nie trzeba jechać daleko by skosztować dobrego Whisky z góry także dziękuje właścicielom za możliwość degustacji wybranych Whisky.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s